A
 
Prof. Virgil TEODORESCU
           
       Încă din anul 1922, schiul a intrat în programa de învăţământ a Institutului Naţional de Educaţie Fizică, prin luna de activitate din fiecare iarnă, în tabere la munte cu toţi anii de studii. Disciplina a fost încadrată la început în Catedra de gimnastică, condusă de General de brigadă Prof. univ. Virgil Bădulescu, apoi în Catedra de atletism, condusă de Prof. univ. Eugeniu L Bran, pentru ca din anul 1954 să devină catedră independentă de Sporturi de iarnă şi turism sub conducerea Prof. univ. Virgil Teodorescu. Nedispunând de o bază proprie, pe parcursul anilor, cursurile de schi s-au desfăşurat în diferite staţiuni: Sinaia şi Predeal - până în anii 1950, apoi Poiana Braşov, Borsec, Peştera Ialomicioarei, Păltiniş, Borşa etc., într-un mediu adesea neadecvat învăţământului universitar. După mulţi ani de peregrinări prin diferite cabane din ţară, unde cursurile de schi, turism şi orientare turistică s-au desfăşurat în condiţii precare, Catedra de sporturi de iarnă şi turism a înţeles că fără un "laborator" propriu, situat la altitudine, perfecţionarea procesului de învăţământ la aceste discipline este de nerealizat.
          Zona aleasă pentru amenajarea unei baze didactice a fost masivul Parâng – Petroşani. În vara anului 1959 s-a început amenajarea complexului didactic din munţii Parâng, situat la altitudinea de 1670 m. La alegerea Parângului, hotărâtoare au fost condiţiile naturale de excepţie, caracteristice acestui masiv (strat de zăpadă constant aproximativ 6 luni pe an) precum şi dorinţa de a sprijini dezvoltarea acestui sport în rândul tineretului ţării. Din 1997 acesta capătă denumirea de Baza didactică "Prof. Virgil Teodorescu".
          Începuturile au fost "nostalgice": demolarea unui grup de barăci la Uricani; lărgirea, cu târnăcoapele, a unor poteci pe muntele Parâng; defrişarea pădurii virgine pentru a permite accesul tractoarelor în Poiana Nedeei, aproape de izvor şi instalarea primei construcţii improvizate. În iarna 1960 -1961, în barăcile cu tencuiala încă umedă s-a desfăşurat primul curs de schi organizat de Institutul de Cultură Fizică (I.C.F.) la baza din M-ţii Parâng. Anii următori au reprezentat o îmbinare a cursurilor de schi şi turism cu activităţi de voluntariat. Studenţii şi cadrele didactice au participat la lucrările de defrişare şi amenajare a pârtiilor de schi, cât şi la construirea schilifturilor, din materiale recuperate şi obţinute prin transfer de la Ministerul Turismului şi Uzina de Reparat Utilaj Minier Petroşani. Proiectanţii lucrării au fost cadrele didactice din catedră, iar executanţi studenţii, dintre care unii aveau calificare primită în producţie înainte de a veni la institut.
           La solicitarea Catedrei de sporturi de iarnă şi turism, Ministerul Turismului a prevăzut în planul de investiţii construcţia telescaunului din Parâng, proiectat de IPROMIN şi construit de Trustul de Construcţii şi Montaj Minier. Studenţii Institutului de Educaţie Fizică şi Sport au participat şi ei la realizarea acestei lucrări, prin defrişări şi amenajări de teren.
           Condiţiile naturale deosebite şi amenajările permanente au permis o continuă modernizare şi perfecţionare a procesului didactic, creând în acelaşi timp ambianţa adecvată desfăşurării activităţii formativ-educative specifice vieţii de tabără, atât în cadrul cursurilor de schi, cât şi al celor de turism şi orientare turistică şi sportivă.
          Pe parcursul anilor, iarna, dar şi vara, Baza didactică "Prof. Virgil Teodorescu" a fost folosită pentru stadii de pregătire a loturilor naţionale şi olimpice de schi, biatlon, sărituri cu schiurile de pe trambulină, canotaj, gimnastică etc. cât şi pentru organizarea Campionatelor Universitare şi Naţionale de Schi sau a Raliurilor Salvamont.
 
 
 
 
     
       
Au contribuit la realizarea acestui site:
prof. Vasile Cârstocea,prof. Carol Bedo, prof. Stelian Stroe, prof. Alexandru Forţu, prof. Eugen Peterffy şi alţi.